Ίδρυμα "Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ"

Εκδήλωση για τον Θεραπευτικό Κήπο - Healing Gardener

Η ενημερωτική εκδήλωση για το Θεραπευτικό Κήπο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος».
Με γνώμονα τη στήριξη και την εξέλιξη των ωφελούμενων παιδιών και νέων του Ιδρύματος μας μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές τεχνικές, συμμετείχαμε στο έργο «Θεραπευτική Κηπουρική» του προγράμματος Erasmus+. Συνεργαστήκαμε με τον οργανισμό “Fundación INTRAS”, συντονιστές του έργου από την Ισπανία και άλλους δύο φορείς το “Diakonie-Klinik Mosbach” από τη Γερμανία και τους ειδικούς σε θεραπευτικούς κήπους το “Jardines Terapéuticos Palmlöf”, επίσης από την Ισπανία.
Στόχος του έργου ήταν η δημιουργία ενός προγράμματος κατάρτισης, ειδικά σχεδιασμένου για άτομα με αναπηρία, τη διατήρηση και τη χρήση θεραπευτικών κήπων. Το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε θα υποστηρίζει αυτό το σκοπό και θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του κήπου.
Κατά την εξέλιξη του προγράμματος αποκτήσαμε εμπειρίες βασιζόμενοι στη μεθοδικότητα και τη συνέπεια των εμπλεκομένων στελεχών μας με μοναδικό σκοπό την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών προς όλους τους θεραπευτικούς μας στόχους. 
Πιστεύουμε πως στο θεραπευτικό αυτό χώρο θα προσφέρουμε την κατάλληλη στήριξη, ώστε τα παιδιά και οι νέοι να περιβληθούν με τα συναισθήματα εμπιστοσύνης και αποδοχής και να απολαύσουν τα οφέλη που μας προσφέρει η φύση.
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν επαγγελματίες από άλλους φορείς παροχής υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία, από τους γειτονικούς δήμους και επαγγελματίες γεωπόνοι. 
Ευχαριστούμε την προσκεκλημένη ομιλήτρια, Σταυρούλα Κατσογιάννη, γεωπόνος και αρχιτέκτων τοπίου για την ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή και σύγχρονες εφαρμογές θεραπευτικών κήπων.
Μετά τις παρουσιάσεις οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στον κήπο από τους ωφελούμενους και είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πρώτη εμπειρία από τους αισθητηριακούς χώρους και τους χώρους κηπουρικής, χαλάρωσης, κίνησης και ενθήμησης.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Παναγής Καρέλλας δήλωσε:
«Σας καλωσορίζω όλους σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εργαλείου που θα βοηθήσει τους ωφελούμενους να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν το ειδικό δυναμικό τους. Κατά την εξέλιξη του προγράμματος αποκτήσαμε εμπειρίες βασιζόμενοι στην μεθοδικότητα και την συνέπεια των εμπλεκομένων στελεχών μας με μοναδικό σκοπό την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών προς όλους τους θεραπευτικούς μας στόχους. Πιστεύουμε πως στον θεραπευτικό αυτό χώρο θα προσφέρουμε την κατάλληλη στήριξη, ώστε τα παιδιά και οι νέοι να περιβληθούν με τα συναισθήματα εμπιστοσύνης και αποδοχής. Ευχαριστώ τα στελέχη του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης και την Υπεύθυνη Υλοποίησης Λογοπεδικό Κα. Βάια Αρσενοπούλου που με συνέπεια και συνεργασία με την ομάδα του Κήπου αντιμετώπισαν τις όποιες αντιξοότητες παρουσιάστηκαν, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο που σας παρουσιάζουμε σήμερα. 
Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στην Α΄ Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος κα Μαρία Παππά για την πολύτιμη συνδρομή της στο κατασκευαστικό κομμάτι του έργου, στο Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος» και στην Εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για την οικονομική υποστήριξή τους».
Scroll to Top