Ι.Π.Α.Π "Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ"

Τα 60 του Χρόνια γιόρτασε το Ίδρυμα « Η Θεοτόκος» με μια μεγάλη εκδήλωση

Το Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών και Νέων με Αναπτυξιακές Διαταραχές «Η Θεοτόκος» γιόρτασε τα 60 χρόνια λειτουργίας του με μια μεγάλη εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, προς τιμήν των ωφελούμενων του Ιδρύματος και των οικογενειών τους. Την εκδήλωση που συντόνισε και παρουσίασε η Πρέσβειρα του Ιδρύματος, κα Ελεονώρα Μελέτη, τιμήσαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, δηλώνοντας την εκτίμηση και την έμπρακτη υποστήριξή τους στο σημαντικό έργο προσφοράς και αγάπης του Ιδρύματος.
Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την Ιστορική Αναδρομή στο έργο του Ιδρύματος, με όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην κατάκτηση των στόχων του από το 1963 έως σήμερα.

Εορτασμός 60 χρόνων λειτουργίας Θεοτόκος6
Εορτασμός 60 χρόνων λειτουργίας Θεοτόκος2

Ο κος Αντώνης Σαμαράς, τέως Πρωθυπουργός, η κα Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, η κα Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εσωτερικών, η κα Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Παιδείας, καθώς και η Βουλευτής, κα Ζωή Ράπτη παρευρέθηκαν στην επετειακή εκδήλωση, απηύθυναν χαιρετισμούς και μαζί με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, κο Παναγή Καρέλλα, απένειμαν βραβεία προσφοράς στους εθελοντές, αλλά και στους δωρητές και χορηγούς που συνδράμουν το Ίδρυμα «Η Θεοτόκος» με την πολύτιμη υποστήριξή τους και συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του σημαντικού κοινωνικού μας έργου.

Ο Πρόεδρος του ιδρύματος μας, κος Παναγής Καρέλλας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, παρουσιάζοντας το πολυετές και πολυεπίπεδο κοινωνικό έργο που επιτελεί το Ίδρυμα στην υπηρεσία των παιδιών και νέων με αναπτυξιακές διαταραχές. Με την συνεργασία εξειδικευμένων επιστημόνων, αρμόδιων φορέων και σημαντικών εγχώριων και ευρωπαϊκών οργανισμών στον τομέα της αποκατάστασης, το Ίδρυμα «Θεοτόκος» εφαρμόζει καινοτόμες πρακτικές και πρωτοποριακά προγράμματα όχι μόνο για τη θεραπεία και αποκατάσταση, αλλά και για την εκπαίδευση των ωφελούμενών του, καθώς και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και την ένταξή τους στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την Ιστορική Αναδρομή στο έργο του Ιδρύματος μας, με όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην κατάκτηση των στόχων του από το 1963, μέσα από την παρουσίαση του πρώην Προέδρου μας, κου Ερωτόκριτου Νεόφυτου. Το επιστημονικό έργο και τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, μαζί με τα ειδικά προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης, παρουσίασε ο Διευθυντής του Ιδρύματος μας, Παιδοψυχίατρος κος Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε τη σημασία της μελέτης και του συντονισμού των ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων του Θεοτόκου, για τη δημιουργία ενός διευρυμένου αξιόπιστου δικτύου προσφοράς και ανταλλαγής γνώσεων.

Εορτασμός 60 χρόνων λειτουργίας Θεοτόκος4
Εορτασμός 60 χρόνων λειτουργίας Θεοτόκος16

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν video με χαιρετισμούς εκπροσώπων των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων και Οργανισμών, EASPD, EPR και LUV MICHAEL, οι οποίοι έστειλαν θερμές ευχές εξαίροντας το έργο του Ιδρύματος μας. Ακόμη, παρουσιάστηκε το καλλιτεχνικό έργο του ωφελούμενου του Ιδρύματος «Θεοτόκος», Σπύρου Μήτσου, δημιουργού υπερηρωικών ιστοριών comics, που μέσα από ένα video, μίλησε ο ίδιος για τις δημιουργίες του, την έμπνευσή του, τα όνειρα και τους στόχους του για το μέλλον.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση αποσπάσματος από την παράσταση Όρνιθες του Αριστοφάνη, από τη Θεατρική Ομάδα του Ιδρύματος «λόγω σκηνής». Η Ομάδα μας, δραστηριοποιείται τα τελευταία δέκα χρόνια και αποτελείται από παιδιά και νέους του «Θεοτόκος», ή οποία απέσπασε το πολύ θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων, που παρακολούθησαν με συγκίνηση το θεατρικό των παιδιών.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κος Παναγής Καρέλλας, δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά όσες και όσους ήταν σήμερα μαζί μας στη γιορτή μας για τα 60 Χρόνια του Ιδρύματος Θεοτόκος. Σήμερα γιορτάζουμε εξήντα χρόνια προσφοράς, προσπαθειών και αγώνων γι’ αυτό που πάντα θεωρούσαμε αυτονόητο: τα δικαιώματα των παιδιών και νέων με αναπτυξιακές διαταραχές. Εξήντα χρόνια τώρα, δημιουργούμε συνεχώς νέες υπηρεσίες και προγράμματα που κάνουν ουσιαστική διαφορά στην καθημερινότητά τους και διευκολύνουν τη ζωή τους. Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας, τους δωρητές και τους χορηγούς μας, που βρίσκονται δίπλα μας και στηρίζουν κάθε μας αγώνα. Δεσμευόμαστε να βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των παιδιών του «Θεοτόκος» με αστείρευτη διάθεση προσφοράς και με την πυγμή να στεκόμαστε ασπίδα για τα δικαιώματα τους, για τις ευκαιρίες τους.»

Εορτασμός 60 χρόνων λειτουργίας Θεοτόκος10
Εορτασμός 60 χρόνων λειτουργίας Θεοτόκος8

Ο πρώην Πρόεδρος του Ιδρύματος, κος Ερωτόκριτος Νεόφυτος, δήλωσε: «Σήμερα, γιορτάζουμε τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Ιδρύματος Προστασίας Παιδιών και Νέων με Αναπτυξιακές Διαταραχές, «Η Θεοτόκος». Εξήντα χρόνια αφοσίωσης, προσφοράς και αγάπης για τα άτομα με νοητική αναπηρία. Σήμερα, το Ίδρυμα «Η Θεοτόκος» είναι πλέον ένα πρότυπο ίδρυμα που καινοτομεί και πρωτοπορεί στοχεύοντας στην εξασφάλιση ενός καλύτερου, ισότιμου και προσβάσιμου μέλλοντος για όλους. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους έχουν στηρίξει το Ίδρυμα «Η Θεοτόκος» όλα αυτά τα χρόνια: τους εργαζόμενους, τους πολύτιμους εθελοντές μας, του χορηγούς μας. Χωρίς τη βοήθειά σας, τίποτα από όσα έχουμε καταφέρει δεν θα ήταν δυνατόν.»

Ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Παιδοψυχίατρος, κος Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε: «Ένας Οργανισμός είναι ζωντανός και παραμένει βιώσιμος, ανάλογα με τη ρευστή λειτουργία τριών βασικών συνιστωσών της ύπαρξής του: την αυτάρκεια, την επάρκεια και την προσαρμοστικότητά του στα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα. Οι βασικές αυτές συνιστώσες μπορούν να περιγράψουν κάλλιστα και τη ζωή κάθε ανθρώπου υγιούς ή πάσχοντος. Στη «Θεοτόκο» φροντίζουμε ώστε τα παιδιά και οι νέοι με νοητική αναπηρία να αναπτύσσουν αυτά τα τρία βασικά για την διαβίωσή τους χαρακτηριστικά, που τους καθιστούν ικανούς να έχουν μια ζωή πλήρη και αξιοπρεπή. Αποτελεί δέσμευσή μας να εργαζόμαστε διαρκώς στην υπηρεσία των ανθρώπων με αναπτυξιακές διαταραχές και να τους προσφέρουμε ακόμα περισσότερα.»

Εορτασμός 60 χρόνων λειτουργίας Θεοτόκος11
Scroll to Top