Ίδρυμα "Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ"

Πραγματοποιήθηκε η παράσταση ‘’Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;’’ παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023, στο θέατρο του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος», η παράσταση ‘’Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;’’, παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Η παράσταση είναι ένα έργο του Μανώλη Σαριδάκη, ωφελούμενος του Ιδρύματος, που χορογραφήθηκε σε συνεργασία με τις χορεύτριες και τους χορευτές του. Στη σκηνή είδαμε τον ίδιο το χορογράφο, ως προγραμματιστή, και τα τρία του ρομπότ: τον Ερμή (Χρήστος Χριστακόπουλος), την Ελαστίνα (Ολυμπία Αντώνενα) και την Αθηνά (Ειρήνη Κουρούβανη).

Η παράσταση έχει δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος της παράστασης, ο προγραμματιστής μέσω του υπολογιστή του, δίνει εντολές στα ρομπότ για να χορέψει το καθένα τον δικό του ιδιαίτερο χορό. Στη συνέχεια χορεύουν όλα τα ρομπότ μαζί με μια όμορφη μουσική, γραμμένη από τον Χρήστο Χριστακόπουλο. Ο χορός τους τελειώνει τη στιγμή που ο προγραμματιστής σβήνει απότομα τη μουσική και κλείνει τον υπολογιστή του. Στο δεύτερο μέρος, το φως αλλάζει και μεταφερόμαστε σε έναν φανταστικό κόσμο. Ο προγραμματιστής ονειρεύεται ότι βρίσκεται σε ένα μπαρ. Υποδέχεται εκεί τα ρομπότ του και τους προσφέρει ένα ποτό που λέγεται Screwdriver (κατσαβίδι) για να χαλαρώσουν! Στη συνέχεια συζητάει μαζί τους για τα συναισθήματα του φόβου, του θυμού και της χαράς. Επειδή τα ρομπότ δεν έχουν συναισθήματα προσπαθεί να τους εξηγήσει τί είναι ο θυμός, ο φόβος και η χαρά. Τους μιλά για τους λόγους για του οποίους νιώθει εκείνος τα συναισθήματα αυτά στη ζωή του.
Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα1
Τα ρομπότ δείχνουν πως αρχίζουν να καταλαβαίνουν και ακολουθώντας τις οδηγίες του προγραμματιστή εκφράζουν ένα συναίσθημα το καθένα μέσω από το χορό του. Η ατμόσφαιρα στο μπαρ γίνεται πιο έντονη, η μουσική δυναμώνει και κάποια ακόμα άτομα χορεύουν στο μπαρ! Αφού ο κόσμος φύγει και μείνει μόνος με τα ρομπότ του ο προγραμματιστής, τα ρομπότ κορυφώνουν το χορό τους γύρω του. Εκείνος ζαλίζεται, πιέζεται, τρομάζει και σταματάει απότομα τη δράση. Η ονειρική ατμόσφαιρα διαλύεται. Ο προγραμματιστής επιστρέφει στην πραγματικότητα. Τα ρομπότ του είναι ακίνητα και περιμένουν την επόμενη εντολή του.
Scroll to Top