Ι.Π.Α.Π "Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ"

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα «Εντοπίζοντας το πρόβλημα από νωρίς» στο Ι.Π.Α.Π. «Η Θεοτόκος»

Με αξιοσημείωτη επιτυχία και παρουσία σημαντικών προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου από τη Διεπιστημονική Ομάδα του Ι.Π.Α.Π., Ημερίδα με τίτλο «Εντοπίζοντας το πρόβλημα από νωρίς» – Πρώιμη Παρέμβαση στην Κοινότητα στο θέατρο του Ι.Π.Α.Π. «Η Θεοτόκος». Η Ημερίδα ήταν μέρος του Προγράμματος Παιδικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των παιδικών σταθμών του Δήμου Ιλίου.

Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο Κος Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Παιδοψυχίατρος και Διευθυντής του Ι.Π.Α.Π. «Η Θεοτόκος», ο οποίος πληροφόρησε τους συμμετέχοντες για τη σημασία της πρώιμης παρέμβασης στην κοινότητα, τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις για το μέλλον. Προσκεκλημένες ομιλήτριες ήταν η Αναπτυξιακή Παιδίατρος, Κα Ιωάννα Αντωνιάδου, η Λογοπεδικός, Κα Μαρία Βλασσοπούλου και η Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων, Κα Έφη Λιγνού.

Η Διεπιστημονική Ομάδα του Ιδρύματος, παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης στη κοινότητα του Δήμου Ιλίου, στο οποίο εξετάσθηκαν περισσότερα από 1400 βρέφη και νήπια με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και τον εντοπισμό πιθανών αναπτυξιακών διαταραχών και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών.

Το παραπάνω πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 και συνεχίζεται έως και σήμερα. Η δράση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια προληπτικών ενεργειών προς όφελος της ευρύτερης κοινότητας, στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η δομή του προγράμματος αποτελείται από τέσσερις φάσεις, την Ανίχνευση, τον Εντοπισμό, τη Διάγνωση και την Υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, με παρέμβαση στο χώρο μας ή παραπομπή σε Δημόσια Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Τα αποτελέσματα έδειξαν περίπου 400 νήπια σε υψηλό κίνδυνο για αναπτυξιακές ή συναισθηματικές διαταραχές, τα οποία χρειάστηκαν περαιτέρω διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση.

Επίσης το παρόν στην ημερίδα μας έδωσε και η Περιφερειάρχης Αττικής, Κα Ρένα Δούρου, την οποία συνόδευσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Κος Θεόδωρος Σχινάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κος Σπύρος Τζόκας.

Η Περιφερειάρχης Αττικής αφού χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική την Ημερίδα «γιατί η ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων μας είναι, ίσως, η πολυτιμότερη παρακαταθήκη μας για το παρόν και το μέλλον μας», τόνισε πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φτώχειας, των διακρίσεων και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, στηρίζοντας προσπάθειες όπως αυτή του Ιδρύματος «η Θεοτόκος».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ντόρα Μπουγιούκα,

V+O COMMUNICATION, τηλ. 210 7249000 (255), e-mail: db@vando.gr

Scroll to Top